Video’s

Zingen in de middeleeuwen: Middeleeuwse vrouwen hadden thuis niets in te brengen… of wel?
Middeleeuwse vrouwen hadden thuis niets in te brengen… of toch wel? Onderzoeker Cécile de Morrée laat horen hoe vrouwen al zingend hun mening konden geven. Liederen boden een veilige, speelse manier voor mannen en vrouwen om elkaar af te tasten en om genderrollen te verkennen. Daarbij was het niet zo dat vrouwen altijd maar hun man moesten gehoorzamen; door te zingen konden vrouwen ook kritiek uiten of hun mannen belachelijk maken – zonder dat er consequenties aan verbonden waren. De liederen functioneerden zo als een soort spel.

Kerstliederen: Jezus op de versiertour?
Wist je dat Jezus ook een gewone tiener was? Die thuis klusjes moest doen en ’s avonds met meisjes op stap ging? Tenminste, zo zag men het in de late middeleeuwen. Dit weten we omdat we kerstliederen uit die tijd kennen die hierover gaan. Deze liedjes behoorden tot de meest populaire Nederlandse liedjes. In de loop van de 15e en 16e eeuw, zien we een heleboel verschillende versies van kerstliederen opduiken, zo wordt het verhaal van Jezus nog dichterbij huis gebracht. Onderzoeker Cécile de Morrée (Universiteit Utrecht) vertelt én zingt hierover.

Onderzoek: Man-vrouw relaties in de vroegmoderne tijd
De strijd tussen de seksen was een geliefd thema in de feestelijke, vrolijke cultuur van de late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd. Vrouwen die hun man rondcommanderen, sullige echtgenoten en absurd huwelijksgeweld: ze komen allemaal voor op afbeeldingen en in vele toneelstukken, parades en liederen uit deze periode. In deze kennisclip laten Katell Lavéant, Cécile de Morrée en Rozanne Versendaal zien dat dergelijke representaties van man-vrouwrelaties niet alleen komisch bedoeld waren, maar ook andere doelen dienden. Ze maakten serieuze onderwerpen op een luchtige manier bespreekbaar, ze boden de mogelijkheid om te onderzoeken welk gedrag wenselijk of juist onwenselijk was, en ze werden door drukkers ingezet om religieuze teksten over een godvrezend huwelijk aan te prijzen.

Workshop: Leer zingen als een middeleeuwer!

Onderzoek: de Jaarkalender in middeleeuwse liedverzamelingen
Promotieonderzoek naar middeleeuwse religieuze liedboeken.