Nieuw overzichtswerk over de moderne devotie

      Reacties uitgeschakeld voor Nieuw overzichtswerk over de moderne devotie

Klik hier voor een video-bespreking van dit boek.

De moderne devotie (of in het Latijn: devotio moderna) was de meest invloedrijke religieuze hernieuwingsbeweging van de Lage Landen in de late middeleeuwen. Het materieel en spiritueel erfgoed van de modern devoten is nog springlevend, met name in de provincie Overijssel, waar de beweging haar oorsprong kent. Minder bekend is dat de aanhangers van de beweging graag en veel zongen in de Middelnederlandse taal. Dit was nieuw, omdat broeders en zusters tot dan toe vooral religieuze liederen in het Latijn zongen. 

Over de liedcultuur van de moderne devoten schreef ik een bijdrage in het nieuwe overzichtswerk over de beweging. De Moderne Devotie:  Spiritualiteit en cultuur vanaf de late Middeleeuwen (isbn 9789462582958) is een rijk geïllustreerd boek dat in honderd korte artikelen de belangrijkste aspecten van de beweging belicht. Dat gebeurt in toegankelijke, prettig leesbare taal en volgens de meest actuele wetenschappelijke inzichten. 

Het boek wordt feestelijk gepresenteerd op 6 oktober te Windesheim. Meer informatie is te vinden via de uitgever W-books